Wat als de luchtdichtheid onvoldoende is?

17.04.2015
door Dirk Jan Karsten Luchtdichtshop
Wat als de luchtdichtheid onvoldoende is?

In de workshop benaderen we luchtdichtheid eigenlijk altijd van de positieve kant. We laten ziet hoe je zaken goed aansluit om een goede luchtdichte schil te krijgen. Een van de deelnemers merkte op dat het wellicht veel indrukwekkender zou zijn als je zou laten zien wat er gebeurt als je niet goed luchtdicht bouwt. Dit werd beaamd door veel van de andere deelnemers.

Ergens zijn we het met deze deelnemer eens. Vandaar dit artikel. Luchtdichtheid geeft in de eerste plaats comfort. Gebrek aan luchtdichtheid geeft bewoners het gevoel van tocht. Iedereen kent de onverklaarbare kou in de nek of de 'koude golf' in de woonkamer. Niet in beeld te brengen, maar al te herkenbaar.

Condens en schimmel

Veel beter in beeld te brengen zijn de gevolgen van een slechte luchtdichtheid. Waar in veel gevallen nog wel gedacht wordt aan een dampremmende laag, wordt deze nog maar zelden afgetaped. Om nog maar niet te spreken van het luchtdicht aansluiten van deze dampremmer op wanden, vloeren en plafonds. 

Daar waar de dampremmer niet goed aangesloten is kan warme, vochtige lucht in de constructie verdwijnen en voor condens zorgen met schimmelvorming en verrotting als gevolg.

Naden aftapen met duct tape zoals te zien op deze foto is natuurlijk totaal zinloos. Door de oplosmiddelen in de lijm van ducttape laat deze vaak na 1 a 2 jaar los. Op dat moment  is het dampscherm alsof er totaal niet getaped is en het enige dat je bereikt hebt is dat de schimmelvorming een jaar wordt vertraagd. Let dus goed op welke materialen je gebruikt. Een goede luchtdichte aansluiting kan je maar een keer maken. Daarna wordt het altijd lapwerk.

Verrotte constructies

Vocht zal door dampdiffussie altijd bewegen van warm (binnen) naar koud (buiten). Slechts op de momenten dat het buiten warmer is dan binnen kan damptransport ook omgekeerd plaats vinden. Als het vocht op de weg naar buiten een sterk dampremmend oppervlak tegenkomt zoals bijvoorbeeld een dakbedekking dan hoopt het zich op. Zo erg zelfs dat er binnen lijkt alsof er lekkage is ontstaan. Het rottingsproces gaat in deze relatief warme en vochtige omstandigheden zo snel, dat constructies binnen een paar jaar totaal verrot kunnen zijn. 

Luchtdichte laag

Deze problemen zijn te voorkomen door een absoluut luchtdichte laag aan de warme zijde van de constructie. Als je er dan voor zorgt dat de constructie aan de buitenzijde met ongeveer een factor 10 meer dampopen is dan de binnenzijde kan vochtophoping nooit optreden. Dit vraagt een goede detaillering en de keuze voor de juiste materialen. Laat u hierin altijd heel goed adviseren door iemand met veel kennis van bouwkunde en bouwfysica. Onze adviseur kan u hier uiteraard bij helpen.

Oh ja, we zouden het bijna vergeten. Een goede luchtdichte schil bespaart ook nog eens een hoop energie! En dat is niet alleen belangrijk voor uw portemonnee maar ook voor ons milieu...